De 5 mooiste parken in Valencia

Het buitenleven van Valencia en de vele rustige parken in de stad maken het zo ontzettend fijn om hier te wonen :-). Veel parken hebben we in al die jaren dat we hier wonen en fietstours in Valencia organiseren, al bezocht. Daarom dachten we, het is tijd om onze favorieten even op een rijtje te zetten!

Turia park

In dit lijstje kan natuurlijk het 9 km lange Turia park niet ontbreken! Dit park dat vroeger een rivier was begint bij de Stad van Kunst en Wetenschap en loopt helemaal door tot de dierentuin Bioparc aan de andere kant van Valencia. Toen de rivier in 1957 overstroomde moest er snel een oplossing komen en is de rivier droog gelegd. De bewoners van Valencia hadden behoefte aan een groene zone in de stad en zo is het idee voor deze groene rivierbedding ontstaan. In dit park kun je het leven van de locals ervaren en veel toffe bezienswaardigheden bezoeken. Deze openbare plek wordt door locals en toeristen veel gebruikt. Ga net als de Valencianen picknicken, hardlopen of sporten in het park. Ieder stukje van het park heeft een eigen functie: denk bijvoorbeeld aan sport, kunst of muziek. In de zomer worden er zelfs bioscoop avonden georganiseerd met zitzakken in het park. Wij vinden het heerlijk om door dit park te fietsen en kunnen er geen genoeg van krijgen :-).

Jardines de Monforte

Wij zijn verliefd op deze kleine tuin in Valencia met een historisch verhaal! In 1870 zijn deze tuinen door Valenciaanse architecten ontworpen in opdracht van de markies van San Juan en zijn familie. De naam Monforte is afkomstig van de achternaam van de partner van het nichtje van de markies die een van de eigenaren van deze tuinen zijn geweest. In die tijd was deze speciale tuin alleen voor de rijke Koninklijke families toegankelijk. In 1970 zijn de tuinen door de gemeente gerestaureerd en drie jaar later werd het geopend voor publiek, zodat wij nu allemaal van deze  prachtige tuinen kunnen genieten!

Jardin de Monforte is ligt een beetje verscholen met een grote muur eromheen. De eerste keer moesten wij ook even zoeken naar de ingang van deze mooie tuin, maar een pluspunt daarvan, is dat er nog niet heel veel toeristen zijn :-). Het makkelijkste is om door het Turia park te fietsen en dan bij de brug Pont del Real het park te verlaten om de tuinen van Monforte te vinden. Via de rotonde moet je afslaan bij Carrer de Montfort waar de ingang van de tuinen verscholen ligt. Via het witte gebouw met aan de bovenkant een oranje torentje kom je de tuin binnen. Je fiets kun je voor de ingang van Jardin de Monforte veilig vastmaken aan een haakje.

In de lente en de zomer is de tuin geopend van 10:30 tot 20:00 uur en in de herfst en de winter van 10:30 tot 18:00 uur. Het bezoeken van deze tuin is een gratis bezienswaardigheid in Valencia. Onze tip is om zeker naar deze tuin te gaan als je in de maand mei in Valencia bent. De beste Instagram foto’s kun je maken wanneer je onder de bougainville tunnel in Jardin de Monforte door loopt. Jardines de Monforte is een echte aanrader als je niet alleen de highlights van Valencia wilt ontdekken, maar ook wat onontdekte plekjes mee wilt nemen :-).

Jardines Viveros

Jardines Viveros, ook wel Jardins del Real genoemd is een groot park in Valencia. De naam verwijst naar het koninklijke paleis dat vroeger in dit park lag. In dit park komen vooral de locals, omdat het een van de favoriete plekken van de Valencianen is om hun vrije tijd te besteden. Deze paleistuinen waren in het verleden eigendom van de Moorse koning in Valencia. Sinds 1903 is dit park geschonken aan het stadsbestuur van Valencia. Vanaf dat moment is Jardins del Real niet alleen meer een paleistuin, maar ook een openbaar te bezoeken boomkwekerij geworden. Vandaar dat het park tegenwoordig bij de Valencianen bekend staat als Jardines Viveros. Pluspunt van het Viveros park is dat je er helemaal doorheen kunt fietsen :-). Wij kunnen rondjes blijven fietsen door dit park, omdat er zo ontzettend veel te zien valt. Heb jij de rozentuin, fonteinen en vijvertjes al ontdekt? In dit park is zelfs een museum Natuurwetenschappen te vinden. Ook voor kinderen is hier genoeg te doen. Er is een heel verkeersparkour aangelegd waar kinderen kunnen spelen. Het buitenleven met veel palmbomen en groen om ons heen gaat echt nooit vervelen!

Park Central Ruzafa

Het park Park Central, vlakbij het treinstation van Valencia, is het nieuwste park van de stad en zeker de moeite waard om te gaan bekijken! Een aanrader is om het te combineren met een bezoekje aan de wijk Ruzafa. Ga bijvoorbeeld lunchen bij één van de vele hippe koffietentjes zoals BlackBird en Dulce de Leche, bezoek wat leuke winkeltjes en ga daarna uitwaaien in het park! 🙂

Het idee om dit park aan te leggen bestond al jaren. De inwoners van o.a. de wijk Ruzafa miste namelijk wat groen om zich heen. Het Turia park ligt voor hen net te ver om gewoon even de hond uit te laten of te gaan sporten. Ondanks dat delen van het park nog steeds in ontwikkeling zijn is deze nieuweling al te bezoeken. De promenade van palmbomen en vele kleurrijke bloemen en planten in dit park maken het een ware lust voor het oog. Wij zijn fan! En het belooft nóg mooier te worden in de toekomst.

Cabecera & Bioparc

Het Cabecera park ligt in het verlengde van het bekende Turia park. Om bij Cabecera te komen fietsen we helemaal door naar het einde van het park. Parkeer je fiets wel even buiten het park, omdat je deze niet mee mag nemen. Cabecera is een perfecte bezienswaardigheid om te bezoeken met kinderen in Valencia. In de grote vijver liggen waterfietsen die je kunt huren om je kinderen de hele dag te vermaken. Wij raden je ook zeker aan om een kleedje mee te nemen naar dit park om lekker in de zon te gaan liggen of gezellig te picknicken! Op de heuvel kun je uren naar de bootjes in het water kijken, heerlijk 🙂 Vanaf de heuvel heb je ook uitzicht op het Bioparc, een van de mooiste dierenparken ter wereld. Het bijzondere aan deze dierentuin is dat er veel ruimte is voor de dieren en er veel natuur te zien is.

Wil jij gezellig samen met onze enthousiaste gidsen door het Turia park fietsen, ga dan mee op onze fietstour Valencia! Tot snel 🙂

Liefs,
Sofie & Robin

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.