De Stad van Kunst en Wetenschap

Het eerste wat je vindt als je Valencia op Google intypt is de Stad van Kunst en Wetenschap, of op z’n Spaans: Ciudad de las Artes y Ciencias. Het heeft Valencia op de kaart gezet. Maar wat is het nou precies? Waarom heeft Valencia dit in hun stad laten bouwen? Hoe kom je er? En wat is er allemaal te doen? Je leest het hier.

De Stad van Kunst en Wetenschap is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Calatrava heeft al op verschillende plekken in Europa zijn architectuurwerk kunnen laten zien en nu in zijn geboortestad. In Nederland heeft hij bijvoorbeeld de drie bruggen uit het Haarlemmermeer ontworpen en in België het station in Luik. De Stad van Kunst en Wetenschap werd in 1989 gebouwd en het eerste gebouw was af in 1998.

TIP! Wil je graag de Stad van Kunst en Wetenschap zien onder begeleiding van een Nederlandse gids? Ga dan mee met onze fietstour door Valencia! 🙂

Wat is de Stad van Kunst en Wetenschap precies?

In totaal bestaat de Stad van Kunst en Wetenschap  uit 6 gebouwen. Elk gebouw heeft zijn eigen functie, maar alles heeft in principe te maken met Kunst en Wetenschap.

– L’Hemisferic

L’Hemisferic is het eerste gebouw wat klaar was, namelijk in 1998. Hier werd dan ook de grote opening van de Stad van Kunst en Wetenschap gevierd. Het L’Hemisferic is de I-mac 3D bioscoop. Zijn jullie hier bekend mee?  De leuningen van de stoelen van deze bioscoop zijn wat meer achterover gezet en het scherm is geen recht scherm, maar een rond scherm. Het scherm loopt dus helemaal over je heen. Zo is het net of je IN de film zit. Wat we eerder al zeiden hebben alle gebouwen te maken met Kunst en Wetenschap. De I-mac 3D bioscoop dus ook. Het zijn voornamelijk educatieve documentaires die worden afgespeeld. De duur van de film is 45 minuten en met een koptelefoon kun je de film ook in het Engels beluisteren.

Prijzen
Normale prijs 8,00 euro (volwassenen)
Speciale prijs 6,20 euro (kinderen 4 t/m 12 jaar en 65 plus)
Prijs grote groepen 5,80 euro (20 personen of meer)

Openingstijden
L’Hemisferic is elke dag geopend vanaf 10:00 uur.

L’Umbracle

In het jaar 2000 werd L’Umbracle in Valencia geopend. Het lijnenspel van dit gebouw is prachtig. Het was de bedoeling om dit volledig te laten beplanten, maar dat is niet helemaal gelukt. De planten konden toch niet zo goed tegen de Spaanse zon, maar van ons mag dat heerlijke zonnetje wel blijven ;). L’Umbracle bestaat uit twee delen. In het ene deel zit een prachtige botanische tuin. Deze is altijd voor publiek toegankelijk. Het andere deel is een openlucht discotheek. In de zomermaanden (vanaf mei tot en met oktober) sta je hier dus met je cocktailtje tussen de palmbomen in de openlucht. En wij kunnen het zeggen: dat voelt geweldig!

Botanische Tuin

Prijzen:
Entree gratis

Openingstijden:
Alle dagen van de week 24 uur geopend

Discotheek

Prijzen
15 euro

Openingstijden
Donderdag t/m zaterdag 00:00 – 07:30 uur

– Museo de las Ciencias Principe Philipe

Bij de Stad van Kunst en Wetenschap hoort natuurlijk een wetenschapsmuseum. Het is te vergelijken met het wetenschapsmuseum in Amsterdam: Nemo. Het is de bedoeling dat je al doende kennis maakt met de wetenschap. Zo is het verboden NIET aan te raken. Je kunt je makkelijk een volle middag vermaken in dit museum!:)

De bouw van het gebouw lijkt net op een skelet van een vis. Verder is het een van de grootste gebouwen met een oppervlakte van 26.000 m2 en het heeft 3 verdiepingen. Op de onderste verdieping kun je kaartjes halen voor het museum. Verder heb je een aantal cafeterias en winkels. Ook wordt deze ruimte vaak gebruikt voor exposities in Valencia.

Prijzen
Normale prijs 8,00 euro (volwassenen)
Speciale prijs 6,20 euro (kinderen 4 t/m 12 jaar en 65 plus)
Prijs grote groepen 5,80 euro (20 personen of meer)

Openingstijden
Maandag t/m donderdag 10:00 – 18:00 uur, vrijdag t/m zondag 10:00 uur – 19:00 uur (laagseizoen)
Maandag t/m zondag 10:00 – 21:00 (hoogseizoen)

– Palau de les Arts Reina Sofia

Onze favoriet! Dat zul je wel snappen als je er zelf voor staat. Het is een immens groot en prachtig gebouw. De hele wand van dit gebouw is belegd met kleine mozaïek steentjes. Het gedeelte wat erbovenop loopt noemen ze la Pluma, of wel de Veer. Het lijkt wel of deze er bovenop zweeft. Top werkje architectuur vinden wij.

Het gebouw Palau de les Arts Reina Sofia is het Opera gebouw van het complex. Het gebouw werd geopend in 2005. Het bestaat in totaal uit 4 zalen en heeft een oppervlakte van maar liefst 40.000 m2. De 4 zalen verschillen van grootte. In de kleinste zaal kunnen zo’n 400 personen en in de grootste zo’n 1500. De mooiste zaal is Sala Principal. De muren van deze zaal zijn van donkerblauw mozaïek. Het geeft een prachtig beeld! Deze zaal is tevens qua grootte de nummer 3 van de wereld.

Prijzen
Normale prijs 10,90 euro (volwassenen)
Speciale prijs 8,50 (kinderen 4 t/m 12 jaar)

Openingstijden
De rondleiding is mogelijk vanaf 10:00 uur

– Agora

Het Agora is ook weer zo’n prachtig gebouw. Wij vinden het net een walvis die uit het water springt. Zeker door de mooie blauwe kleur lijkt het hierop. De wand is net zoals het opera gebouw belegd met mozaïek steentjes. Wat een werk he! En het moest zelfs een keer opnieuw omdat er iets mis was gegaan. Oeps!

Agora betekent in het Grieks ontmoetingsplaats. Het is dan ook bedoeld voor tentoonstellingen en congressen in Valencia. Echter wordt het gebouw hiervoor maar 4 a 5 keer per jaar gebruikt. Erg zonde, zeker als je weet wat het gekost heeft.

Er zijn geen prijzen en openingstijden voor dit gebouw. Zo is het alleen toegankelijk als er een evenement plaatsvindt.

– Puente de l’Assut de l’Or

Een van de grootste bruggen die ooit gebouwd is, vind je hier in Valencia: Puente de l´Assut de l´Or. Ook dit is het werk van de architect Santiago Calatrava. Het heeft een lengte van 180 meter en een hoogte van 125 meter. Wij vinden het op een zwaan lijken, maar ook zien we er de Erasmus brug van Rotterdam in. Waar vind jij het op lijken?

-Oceanogràfic

Het Oceanografic hoort ook bij de Stad van Kunst en Wetenschap, maar is niet ontworpen door Santiago Calatrava. Deze is ontworpen door een andere architect, genaamd Felix Candela. Qua kubieke liters is het, het grootste aquarium van Europa. Er zijn in totaal 7 verschillende ruimtes met zo’n 500 verschillende soorten zeedieren. Zeker een bezoekje waard tijdens jouw stedentrip in Valencia dus!

Prijzen
Normale prijs 31,30 euro (volwassenen)
Speciale prijs 23,30 (kinderen 4 t/m 12 jaar)
Prijs grote groepen 20,60 euro (20 personen of meer)

Openingstijden
Zondag t/m vrijdag 10:00-18:00 uur, zaterdag 10:00 – 20:00 uur

Hoe kun je de Stad van Kunst en Wetenschap het best bereiken?

De Stad van Kunst en Wetenschap ligt aan het einde van de rivierbedding de Turia. Wandelend is wel een optie, maar wij raden eerder aan om het op de fiets te doen. Zo is het wandelend toch zeker wel 30 a 40 minuten vanaf het centrum en dan moet je natuurlijk nog terug ;). Op de fiets is ideaal en het is heerlijk om door de rivierbedding te fietsen. Wil je graag met een Nederlandse gids de Stad van Kunst en Wetenschap verkennen, dan kun je natuurlijk mee met onze fietstour! 🙂  

Niet zo sportief aangelegd of gewoon een keertje geen zin om te wandelen of te fietsen? Dan kun je natuurlijk ook het openbaar vervoer pakken of de taxi. Voor het openbaar vervoer raden we de app Moovit aan om te gebruiken. Je hoeft alleen maar het adres in te vullen waar je heen wilt en hij geeft je alle opties die er zijn. Je krijgt zelfs een bericht wanneer je uit moet stappen, hoe handig is dat?

Wat is er nog meer te doen bij de Stad van Kunst en Wetenschap?

Bij de Stad van Kunst en Wetenschap, zul je vooral de gebouwen veel aan het bewonderen zijn. Hier een foto, daar een foto, want je kijkt je ogen uit. Maar je kunt meer doen dan alleen mooie gebouwen spotten. Er zijn namelijk een aantal leuke activiteiten op het water. Zo kun je in een bootje varen, steppen en kun je ook in een grote luchtbal stappen.

Zo nu kunnen jullie goed voorbereid deze prachtige bezienswaardigheid bezoeken! Wij wensen jullie een hele fijne vakantie in Valencia:).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.