Traditionele Spaanse Tapasbars

Wat uit eten in Valencia zo gezellig maakt, is dat ze hier lekker lang tafelen en de hele avond kleine hapjes delen: tapas!

Waar komt de naam Tapas vandaan?

‘Tapa’ is letterlijk te vertalen als ‘deksel’. Er wordt verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje met een klein hapje te dekken. Dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas met drinken terecht zouden komen.
Volgens een ander verhaal werden bareigenaren in de tijd van de Katholieke Koningen verplicht gesteld om bij ieder alcoholisch drankje een stuk kaas, ham of worst te serveren, zodat ze niet zo snel dronken zouden worden en er dus ook niet zo snel herrie geschopt zou worden op de straten.

Waarom wij Tapas eten? Gewoon heeel erg lekker en het maakt een gezellige avond op het terras helemaal af. Waar gaan wij Tapas eten? Dat ligt een beetje aan waar we zin in hebben! Er zijn zo veel verschillende tapas en ieder restaurantje heeft zijn eigen specialiteit.

Tapasbar Tasquita la Estrecha

Zo gaan we voor Rabo de toro (stierenstaart) naar Tasquita La Estrecha.
Deze tapasbar is gelegen op een klein pleintje naast de Santa Catalina, Plaça de Lope de Vega, 9.
Deze tapasbar heeft echt de beste Rabo de toro ooit!

Naast deze tapasbar vind je het huisje genaamd: La Estrecha. Het is het smalste huisje van Europa, 107 cm breed. Samen met een ander smal huisje in Amsterdam (101 cm breed) delen zij deze prijs.
Het huisje in Amsterdam is van binnen iets breder dus La Estrecha in Valencia is voor ons dan toch wel de echte winnaar! Heel grappig om even langs te lopen en te zien hoe smal dit huisje is.

Pimientos de Padrón bij La Otra Parte

Pimientos de Padrón…. Dit is een kleine paprika/pepersoort en kan soms best pittig zijn… Het verrassende van deze over het algemeen milde peper is dat ongeveer één op de tien pepers pittig is.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe heter de smaak. Maar hoe rijper, hoe milder in smaak.

Padrón in een gemeente in de Spaanse provincie A Coruña in de regio Galicië. Het is de hoofdstad van Comarca do Sar en dit is de plek waar de paprikapepers worden gekweekt!

De lekkerste Pimientos de Padrón vind je bij La Otra Parte in El Cabanyal.
Sowieso is dit een super leuk restaurantje om heen te gaan. Lekker in de buurt van de zee en je kan daar heerlijk op je gemakje gewoon in je strand kleren heen gaan na een dagje zonnen. Er hangt een hele chille sfeer en het uitzicht vanaf je terrasstoeltje is om van te genieten! Je kijkt zo tegen een groep palmbomen aan en La Otra Parte heeft het extra gezellig gemaakt door vlaggetjes en lichtjes in de bomen te hangen. Bestel een bord Pimientos de Padrón en wat heerlijke andere Tapas en je borrelavond kan niet meer stuk.

Tapas: de beroemde Tortilla de Patata

Voor Tortilla de Patata (aardappelomelet) gaan wij naar Bodega La Peseta. Dit restaurant is gelegen in de buurt van het strand op Carrer del Crist del Grau, 16. Het is een wijn bodega waar ze allerlei verschillende tortillas de patata maken.
Waarom al die drukte om een gewone aardappel-omelet? Nou geloof ons, als je het echte authentieke recept goed volgt en een zelf gemaakte tortilla de patatas hebt geproefd, zul je weten dat het niet gaat om een gewone aardappel-omelet en zul je de commotie over hun nationale trots misschien een beetje  begrijpen.

De echte en lekkerste tortilla krijg je door verse eieren, goede, een beetje stevige aardappelen en lekkere olijfolie te gebruiken. Verder is het belangrijk dat je naast deze ingrediënten, er ook vooral veel liefde in stopt.

Bij Bodega La Peseta hebben ze meestal ook andere tortilla´s voor de mensen die besluiten te ontsnappen aan het klassieke Spaanse recept. Zo maken ze tortilla´s met kaas en ham, aubergine met munt, chorizo, vegan tortilla´s …. Kortom, alles om de rest van de dag vol te zitten.

Pinchos: tapas op een broodje bij Tanto Monta

Voor Pinchos (kleine belegde broodjes) gaan we natuurlijk naar Tanto Monta! Gelegen in Calle del Poeta Artola 19.
Een van de beste plaatsen en bekendste montaditos in Valencia. Het onderscheidt zich door de kwaliteit van de montaditos en pinchos. Pinchos zijn typische hapjes uit het Baskenland.

De pinchos staan normaal gesproken op de bar in het restaurant en hebben ieder een eigen ´sateprikker´. Deze verschillen van dikte en grootte en uiteindelijk reken je af met deze stokjes.
De stokjes die je uiteindelijk op je bordje hebt liggen, moeten worden afgerekend. Zo verschilt de prijs dus ook in de maat en dikte van het stokje die in de Pincho zat geprikt.

Bij Tanto Monta vind je Pinchos met geitenkaas met braambessenjam, aubergine met kwartelei, octopus, anchovis, hammen, kazen en ga zo maar door! Een uitgebreide lijst waar je de perfecte pinchos met verschillende smaken zult vinden!
Echt een aanrader!

De oorsprong van Patatas Bravas

Patatas Bravas ontbreken op geen enkele menukaart van de restaurants in Valencia. Dat mag gewoon niet.
Patatas Bravas worden meestal geserveerd met een speciale tomatensaus en Aioli.

Wanneer we praten over de geschiedenis van Patatas Bravas, moeten we zeggen dat de oorsprong van dit gerecht niet helemaal duidelijk is. Er zijn mensen die zeggen dat het restaurant ´Casa Pellico´de eerste was die dit gerecht serveerden, maar ook zijn er mensen die zeggen dat ´La Casona´de eerste was. Beide bars zaten in Madrid maar bestaan niet meer.
Wat zeker is, is dat het rond het jaar 1960 was en dat ze oorspronkelijk uit Madrid komen.

Patatas Bravas als tapas bij Bar Ricardo

Patatas bravas saus is gemaakt met een basis van tomatensaus, azijn en cayennepeper, maar er worden ook andere ingrediënten gebruikt die goed bewaarde geheimen zijn van elke kok die een speciaal iets toevoegt aan het recept. In Catalonië en Valencia wordt de saus gemaakt van olijfolie, chili, paprika en azijn.

De lekkerste Patatas Bravas vind je in een hele bijzondere bar, genaamd Bar Ricardo. Bar Ricardo bestaat al meer dan 65 jaar maar er wordt niet nagedacht over een pensioen. Ze zijn geopend in het midden van de 20e eeuw maar ze hebben nog steeds dezelfde passie voor de originele Spaanse Tapas. Het is 1 van de oudste restaurants van Valencia en je zal hier dan ook vooral veel Spanjaarden zien eten. Dat zegt toch ook wat?! Deze tapas moet je geproefd hebben!

Er zijn nog heel veel andere traditionele Spaanse tapas restaurants waar je ook heel lekker kunt eten in Valencia, ga daarom mee met ons op tapastour zodat we je al het lekkers van Valencia kunnen laten proeven!
Naast tapas moet je uiteraard ook het typisch Spaanse gerecht paella proeven. Wil jij weten waar je deze het beste kunt eten? Lees dan onze blogpost: ´paella eten in Valencia´.

Liefs,
Sofie & Robin
LokaalValencia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.